Fotoshow 13
   
    Het Huis
    De Omgeving
    Thermalbad
    Verhuur
    Restaurants
    Diversen
    Home
    Contact
   
     
 


Rivier


Je kunt heerlijk zwemmen in deze schone, mooie rivier of er lekker op het strand liggen. Daarna kun je prima je dorst lessen en honger stillen in een van de vele kleine, knusse cafés.Kecskemèt is een stad in het midden van Hongarije, ongeveer halverwege Boedapest en Szeged op de Grote Hongaarse Laagvlakte. De stad telt 108.000 inwoners (1998) en is de hoofdstad van het comitaat B·cs-Kiskun. Sinds 1990 is het een "stad met comitaatsrecht" (megyei jog· v·ros).
Kecskemèt ligt in een belangrijk fruitteeltgebied en is bekend om zijn abrikozenbrandewijn. Daarnaast is de stad bekend als de geboorteplaats van de componist Zolt·n Kod·ly, naar wie in Kecskemèt een belangrijk muziekpedagogisch instituut en een tweejaarlijks muziekfestival zijn genoemd.
Het centrum van Kecskemèt is niet groot, maar interessant vanwege enkele beeldbepalende gebouwen in Hongaarse jugendstil: het stadhuis en het Cifra-paleis.


De stad Szolnok ligt in Hongarije in het comitaat J·sz-Nagykun-Szolnok aan de Tisza. Szolnok ligt op 99 km ten zuidoosten van Boedapest en 128 km ten zuidwesten van Debrecen.
Men komt de stad binnen over de Tiszabrug. Hier mondt rechts de Zagyva-rivier in de Tisza uit. Via het Szabas·g tèr en de Kossuth utca bereikt men het centrum, het Kossuth tÈr. Hier staat het raadhuis en het Damjanich JanÛs-museum, genoemd naar de generaal uit de Vrijheidsoorlog van 1849.
Het museum bevat vondsten uit de prehistorie, uit de tijd van de Volksverhuizingen en uit de periode van de Turkse overheersing. Verder zijn er beelden en schilderijen van kunstenaars die zich in Szolnok vestigden en zich bij de hier aanwezige kunstenaarskolonie aansloten. Deze kunstenaarsgroep werd in het begin van de 20e eeuw opgericht en telde verscheidene beroemde Hongaarse kunstenaars onder haar leden, zoals L·szlÛ Medny·nszky en Adolf Fènyes. Via de T·ncsis Mih·ly utca komt men aan de Tisza. Aan het eind van de weg zien we links het goede hotel Tisza met een tuinterras. De tuin grenst aan de Zalka M·tè sèt·ny, een aardige oeverpromenade aan de Tisza, die uitkomt bij het Marxplein. Bezienswaardig in de stad zijn de voormalige barokke franciscanenkerk en -klooster (1723-1752) aan de KoltÛi Anna utca 8.
Aan de andere zijde van de brug over de Tisza ligt een nieuw gebied. Tiszaliget, met vakantiewoningen, een thermaalbad, een camping en uitgebreide mogelijkheden voor sportbeoefening.


Boedapest (Hongaars: Budapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en telt ca. 1,7 miljoen inwoners. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en ”buda op de rechteroever van de Donau met Pest op de linkeroever. Voor 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.
De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa. De luchthaven Ferihegy International Airport vervult een belangrijke rol in de positie van Boedapest in Midden-Europa.
Bezienswaardigheden
Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau. Twee van die heuvels domineren: de Burchtheuvel (V·rhegy) en de GellÈrtberg.
Op de Burchtheuvel staan de voornaamste monumenten van Boeda:
1) de Burcht en Burchtheuvel (V·rhegy) - zie Boeda
2) de Matthiaskerk (M·ty·stemplom)
3) het Vissersbastion (Hal·szb·stya)


De heuvel is ommuurd: de 18de-eeuwse Burchtwijk binnen de omwalling is goed bewaard gebleven (alleen het zuidelijke deel leed zware oorlogsschade). Het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is veelbezongen. Zoals de meeste attracties van Boedapest zijn de grote toeristentrekkers minder oud dan ze lijken: zowel de Matthiaskerk in zijn huidige vorm als het Vissersbastion zijn negentiende-eeuws.